Vrije reparatiekeuze

Er zitten op meerdere vlakken verschillen tussen verzekeraars en zo ook op het gebied van het repareren van schades aan uw auto. Heeft u schade aan uw auto, dan moet deze zo snel mogelijk gemaakt worden, want schades kunnen gaan roesten en dergelijke. Sommige verzekeraars maken gebruik van vrije reparatiekeuze terwijl andere verzekeraars deze optie juist niet bieden, maar wat is nu precies vrije reparatiekeuze en waarom kan het handig zijn hier aandacht aan te schenken bij het afsluiten van uw all risk verzekering?

Wat is vrije reparatiekeuze?

Veel verzekeraars bieden vrije reparatiekeuze. Dit houdt in dat wanneer u schade aan uw auto heeft u de vrijheid heeft deze te laten repareren bij om het even welke garage. De meeste mensen zullen de schade dus laten repareren bij hun vaste garage. Een verzekeraar die vrije reparatiekeuze biedt zal dan gewoon de schade vergoeden en zij geven er dus verder niets om bij welke garage u voor het repareren van de schade bent geweest. Je kunt hierop ook de autoverzekering vergelijken indien de vrije reparatiekeuze voor jou een rol van betekenis speelt bij de all risk verzekering. Indien dit niet het geval is hoeft je hier bij een vergelijking uiteraard ook verder geen aandacht aan te schenken.

Een verzekeraar die geen vrije reparatiekeuze biedt zal niet zomaar altijd de volledige schade gaan vergoeden, want bij een dergelijke verzekeraar kunt u dus niet zomaar bij iedere garage uw schade laten herstellen. U kunt uiteraard wel gewoon verkiezen het op die manier te doen, maar het risico dat u dan loopt is dat een verzekeraar niet volledig een vergoeding voor het schadeherstel zal bieden en dat is dus nadelig voor u. Wordt er geen vrije reparatiekeuze geboden, dan heeft een verzekeraar prijsafspraken gemaakt met een zeer groot aantal garages die uiteraard door het hele land zitten. Bij deze garages kunt u dan terecht voor schadeherstel en dan kunt u ook rekenen op een gehele vergoeding.

Vorig artikel:

Volgend artikel: